Älskade Svenska Schlager

mello2016

Jag vågar nästan påstå att inget land i världen älskar schlager såsom vi gör i Sverige. I början av februari 2016 så avgörs den första deltävlingen I Göteborg, veckan efter så har turnén dragit vidare till Malmö för att sedan bege sig upp till Norrköping och den fjärde och sista deltävlingen sänds i Gävle. När alla deltävlingar är avgjorda så ska de som gått vidare till andra chansen göra upp i Halmstad. Sedan så går finalen på Friends arena i Stockholm där vinnare går vidare till eurovision som i år avgörs i Globen i Stockholm.

Hela Melodifestivalscirkusen brukar engagera hela Sverige, även de som inte är intresserade för de beklagar sig gärna högt, de som engagerar sig har sina favoriter och du kan till och med satsa pengar på den låt du tror kommer att vinna allt. Vi svenskar gillar att spela om pengar och här är svaret varför vi gör det*. Oddsen är låga på de som är storfavoriter och höga på de som inte tros hamna lika långt upp.

20150514_ESC_2015_Måns_Zelmerlöw_5767Förra året så vann Måns Zelmerlöf melodifestivalen med sin låt Heroes och fick därför tävla i Eurovision och där kammar han hem första platsen, där för så kommer Eurovision sändas i Sverige 2016. Det har gått bra för Sverige i Eurovisionsfestivalen de senaste åren. 2014 så kom Sanna Nielsen tre med sin låt Undo. 2012 så vann Loreen en jordskrällsseger med sin låt Euphoria som blev en knallhit runt om i Europa. Erik Saade kom trea med sin låt Popular 2011. Så Sverige har alltså haft två förstaplatser och två förstaplatser inom loppet på fem år, ett helt lysande resultat och något som gör Sverige till ett av de mest framgångsrika länderna Eurovision sammanhang.

Vad som har att vänta oss i vinter kan vi ju såklart bara spekulera i, men senaste årens trend har visat att de är de poppiga låtarna som vinner och det går inte lika bra för låtarna som är ren schlager. Varje år så brukar det dessutom vara med några rockband och några ballader. Varje år brukar också bjuda på en rejäl överraskning, något som vi inte har hör förr. Exempel på det är Jon Henrik Fjällgrens jojklåt- Jag är fri och Hasse Anderssons- Guld och gröna skogar.  Föregående år så har vi exempelvis Malena Ernmans operalåt La Voix som dessutom gick och vann melodifestivalen.

Vilka artister som kommer att tävla nästa år, det vet vi inte än men en grupp är i alla fall klar och det är trion Smajling Swedes som vann i finalen av svensktoppens nästa och fick då en plats i 2016 års melodifestival. Senare i höst så kommer de andra artistnamnen också att släppas och det är lika spännande varje år.

Så, sista vintermånaden så drar karusellen i gång och vi kommer att få nya låtar att spela på radion, och se nya artister som vi tidigare aldrig har lyssnat på, kanske vi till och med får bekanta oss med en debutant som kommer att överraska oss. En sak är i allfall säkert, det lika spännande varje melodifestival och den är vinterns absoluta höjdpunkt.

Bilder: svt.se och By Ailura (Own work) [CC BY-SA 3.0 at], via Wikimedia Commons

*Artikelkälla svenska spelvanor casinon.com