Den betydelse musiken har i livet

Musikens betydelse för människor ska aldrig underskattas, den är och kommer alltid att påverka oss. Ta exempel då man ska välja ut musik till en begravning, vad väljer man för något, jo en sång som den avlidne tyckte mycket om, en sång som de sörjande förknippar med den som har gått bort. På en begravning så dras allt till sin spets man vill ha de låtar som framkallar mest känslor, som framkallar minnen och som berör. Hela känsloregistret ska ut där inne i kyrkan då man tar farväl av sin älskade och saknade anhörig.

På ett bröllop så väljer brudparet låtar som förknippar dem med gången de träffades eller tiden då de var nyförälskade. Glada och fina minnen som hyllar deras kärlek till varandra. Återigen, musik som berör och som knyter en kontakt till tidigare minnen.

Psalmer som Den blomstertid nu kommer och I denna ljuva sommartid kommer alltid att förknippas med avslutning på vårterminen och starten på ett långt och härligt sommarlov. En känsla som är full av pirr och förväntan. En frihetskänsla unikt för just detta ögonblick, det är svårt att ens komma i närheten av denna känsla senare i livet, för inte spelas några psalmer den dag vi går på semester eller går i pension.

Våra sinnen är de som gör att vi sammankopplar våra minnen. Att exempelvis känna doften av nyponsoppa kan ta dig tillbaka till frukosten hos mormor i barndomen. Hur reagerar du när favoritsången från tonåren spelas på radion? Jo, du kopplar genast ihop minnet, höjer volymen och dansar loss. Sinnena är våra vägvisare i livet, det är de som sammankopplar nuet med dået. Känslorna, minnena och personerna som du har runt dig och de som du mist.

Just musiken är ofta något som sammanför oss, inte bara på dansgolvet utan i bilen på väg till semestern. Tjejresan som ni gjorde till Ullared då ni lyssnade på ”Cheerleader” på repeat, den sången kommer då alltid att kopplas samman med den resan och med de personerna som du gjorde resan med. Under ett liv så får man ett helt minnesbibliotek av sånger som kommer till att betyda väldigt mycket för dig och de som delar minnet med dig.

Låtskrivare som jobbar på en ny text brukar ha en person eller en händelse som inspirerar till en viss händelse. Låten Bröder exempelvis handlar om Linus Svenningssons bror som dött i en bilolycka. Låten If i saw you in heaven skrevs av Erik Clapton till minne av sin fyraårige son som han förlorade i en tragisk fallolycka. Sedan så finns det ju sånger som inspirerats av platser eller årstider, Ulf Lundells- Jag trivs bäst i öppna landskap eller Thomas Ledins- Sommaren är kort. Musik kan också inspireras av känslor och ifrågasättandet av känslor. Musik leder också till inspiration.

Ett liv utan musik skulle förmodligen kännas både tyst, ensamt och tomt. Ofta så återvänder man till musik som man känner till och som man har lyssnat på förut, de flesta har en favoritplatta eller en favoritlåt från förr.