Tambourine-härvan

The Hives har genom åren utmärkt sig för att vara ett band med stor musikalitet och personlighet. Deras säregna scen stil i svart och vit klädsel i matchande outfits har gjort dem till ett band som sticker ut. Sångaren Pelle Howlin har en personlig och fin röst som uppskattas av fansen runt om i världen. Tyvärr så har the Hives präglats av skandaler i form av förskingring av pengar de senaste åren, något som i pressen har blivit kallat för Tambourine -härvan efter The Hives och andra ledande svenska artisters skivbolag Tambourine records.

Grunden till härvan är att artister som The Ark, The Cardians, Europé och The Weeping Willows. Grunden ligger att skivbolaget, förutom att producera musik, har lånat ut pengar till banden som tillhört skivbolaget. Det som har hänt är att The Hives, enligt anklagelserna, levt över sina tillgångar och därför blivit skyldiga övriga band i skivbolaget massa pengar. Något som the Hives själva nekar till och har flera gånger överklagat och lika många gånger förlorat och blivit tvingade att betala skadestånd.

Skivbolaget Tambourine Records har hela tiden nekat till anklagelserna och även blivit friade i rätten från anklagelserna som ställts emot dem. The Ark har nått en uppgörelse i rätten och är nu inte längre aktuella i härvan, däremot så hävdar The Cardians att The Hives är skyldiga dem stora summor pengar, något som de själva nekar till. Härvan med anklagelser och stämningar fortsätter därför och alla inblandade har redan förlorat stora summor med pengar, värst är det för The Hives som förlorat stora mångmiljon belopp redan.

The Hives med Pelle Howlin i spetsen har också anklagat övriga inblandade samt skivbolaget Tambourine records för att ha hämmat deras kreativitet, något som avslogs i rätten och istället gjorde The Hives återbetalningsskyldig.

I efterhand så kan man ju tycka att skivbolag endast ska syssla med musik och inte att hantera pengar till artister. Men det är ju lätt att vara efterklok. Alla inblandade hade nog önskat att de hade anställt en revisor istället för sitt eget skivbolag att sköta alla finanser.

The Hives lyckades ändå släppa en platta 2012 och har varit ute på turneer allt eftersom efter dess. Men man kan ändå inte undgå att hela rättstvisten tagit bort gnistan från bandet. Vem har rätt och vem har fel i denna härva. Ingen vet egentligen men mycket pekar på att The Hives levt över sina tillgångar och därför blivit tvungna att låna pengar av de andra artisterna i skivbolaget. Men Hives pojkarna nekar och det ser ut som att tvisten kommer att fortsätta. Väldigt tråkigt är också det faktum att banden i Tambuorine records tidigare var kompisar och umgicks med jämna mellanrum. I dag så har de en mycket frostigare inställning till varandra och kampen dem emellan ser ut att fortsätta. Ett tråkigt slut på något som, rätt skött, hade kunnat blivit riktigt stort, men i dag har tvingat de inblandade banden att ligga lågt både musikaliskt och även med sina framträdanden.